PROGRAM 2022


LÖ 16.7 Peaceful organ

kl. 18 Övertorneå kyrka
Gunnar Idenstam, orgel
Kollekt

Sveriges äldsta orgel ljuder under festivalens öppningskonsert. Den världsberömda orgelvirtuosen Gunnar Idenstam tacklar det värdefulla instrumentet från 1600-talet med klassiker av J.S. Bach och M. Praetorius samt improvisationer.

Gunnar Idenstam (bild Nils Petter Nilsson)

SÖ 17.7 Väyläfestivaali-filmen

kl. 12 och 16 Röda Kvarn, Övertorneå
Biljetter 5 euro / 50 kr (barn gratis)

I den år 2020 filmade konstresan får man uppleva den nordliga naturen på otroligt vackra och sköna ställen i Tornedalen. Artister från tre länder berättar om sitt förhållande till Väylän, en oändlig inspirationskälla för konst och en mötesplats för olika kulturer.

Filmning vid Ishavet

TI 19.7 Musikens strömningar

kl. 18 Svansteins kyrka
Nya Helsingfors-kvartetten
Martin Andersson, klarinett
Kollekt

Nya Helsingfors-kvartetten hör till en av de nordiska ländernas mest framgångsrika kammarensembler och den firar i år sitt 40-årsjubileum. Under Väyläfestivalen har man i till och med tre konserter möjlighet att njuta av deras tolkningar. I den varma akustiken i Svansteins kyrka spelar NHK för dem närstående verk av Jean Sibelius och Aulis Sallinen. Arktiska filharmonins klarinettist Martin Andersson kompletterar den fina skaran kammarmusiker.

Nya Helsingfors-kvartetten (bild Jukka Harju)

ON 20.7 Havets skimmer

kl. 19 Pello kyrka
Nya Helsingfors-kvartetten
Martin Andersson, klarinett

Program 20 euro

I Pellos ypperliga konsertkyrka ljuder två pärlor av europeisk kammarmusik, Griegs stråkkvartett och Brahms klarinettkvintett. Nordisk karghet och romantisk passion uppehåller spänningen i Griegs musik. Klarinettkvintetten är ett av Brahms sista verk och den söker ett sätt att uttrycka känslor omfattande alltifrån ångest till nostalgi.

Martin Andersson (bild Aggie Peterson)

TO 21.7 Intima toner

kl. 18 Muodoslompolo kyrka
Nya Helsingfors-kvartetten
Biljetter 200/180/100 kr

Mitt i hjärtat av gränsälvens natur ligger Muodoslompolos pittoreska kyrka. Den erbjuder en unik ram för att erfara Jean Sibelius stråkkvartett ”Voces intimae” samt Aulis Sallinens gripande stråkkvartett ” Aspekter på Peltoniemi Hintriks sorgemarsch”. Nya Helsingfors-kvartetten bjuder på tolkningar som prövats världen runt, en konsert man definitivt vill uppleva!

Muodoslompolo kyrka

FR 22.7 Ön

kl. 18 Alatalos stuga, Kätkäsuvanto, Muonio
Kaisa Ristiluoma, dragspel
Biljetter 20/18/10 euro

Kätkäsuvantos historiska stuga blir en naturskön Ö, ett ställe där man kan sluta sina ögon, stilla reflektera och sjunka in i sin egen värld. I musiken hörs Kaisas kärlek för folkmusik och natur. Naturen är också starkt närvarande i Antti Lindholms måleristiska ljudlandskap. Tanken bakom Sari Lehtimäkis texter präglade av andlighet och närvaro är att finna lyckan i varje stund.

Kaisa Ristiluoma

LÖ 23.7 Vid ljudets källa – Jiena álgu

kl. 18 Kilpisjärvi skola
Niko Valkeapää, sång
Miro Mantere, ljudkonst

Biljetter 25/22/12 euro
(enskild biobiljett 5 euro)

Niko Valkeapää hör till en av Nordkalottens berömdaste musiker. Han har blivit känd för sina karismatiska och optimistiska sånger. Inför Väyläfestivalen kastar han sig in i någonting nytt då han möter den visionära ljudkonstnären Miro Mantere.

kl. 19.15 Kilpisjärvi skola
Väyläfestivaali-filmvisning

I den år 2020 filmade konstresan får man uppleva den nordliga naturen på otroligt vackra och sköna ställen i Tornedalen. Artister från tre länder berättar om sitt förhållande till Väylän, en oändlig inspirationskälla för konst och en mötesplats för olika kulturer.

Niko Valkeapää (kuva J. Naglestad) & Miro Mantere (kuva Janne-Pekka Manninen)

SÖ 24.7 Min berättelse

kl. 12–16 Kilpisjärvi
Simon Issát Marainen, jojk och diktläsning
Biljetter: Vuxna 30 euro / barn 15 euro (inkl. soppa och kaffe)

Mästarjojkaren Simon Issát Marainen, som också uttrycker sig i dikt, återkommer till Väyläfestivalen. Han spenderar eftermiddagen tillsammans med publiken omringad av Kilpisjärvis andlöst vackra landskap. Under utflykten får vi höra Marainen jojka, berätta sin historia och kasta ljus över sin konst med samiska rötter.

Simon Issát Marainen (bild Max Zackrisson)

19.7–17.8 Fotografigömmor längs Väylän

Fotografier ställs ut i flodsträndernas natur mellan Torneå och Kilpisjärvi. Kartan för fotografigömmorna publiceras 18.7.


Klockslagen lokal tid. Rätten till ändringar bibehålls.